Son günlerde Çin Halk Cumhuriyetinin Wuhan kentinde çıkan ve birçok ülkeye
yayılan Covıd- 19 salgın nedeniyle Tarım ve Orman Bakanlığımız, Sağlık Bakanlığı ve
diğer bakanlıklarla ilk andan itibaren koordineli olarak çalışmalarını sürdürmektedir. Erken
dönem oluşturulan Korona Virüs Bilim Kurulu’nun önerileri doğrultusunda alınan sıkı
tedbirler sayesinde hastalığın ülkemize gelişi önemli ölçüde engellenmiştir. Bu durumun
sürdürülebilir olmasını sağlamak adına Kurulun önerileriyle yeni tedbirlerin hayata
geçirilmesine devam edilmiştir.
➢ Öncelikle belirtmek gerekir ki ihtiyaç duyulan her türlü gıdaya ait stoklarımız yeterli
düzeydedir.
➢ Bu süreçte çarşı, pazar ve marketlerde alışverişlerin artığı görülmektedir. Bu sürecin
sağlıklı bir şekilde atlatılabilmesi için gıda güvenirliğinin son derece önemli olduğu ve
satın alınan ürünlere dikkat edilmesi büyük önem taşımaktadır.
➢ Bir gıda ürünü alındığında kesinlikle o ürünün bakanlığımızda üretim izninin olup
olmadığına bakılmalıdır. Üzerinde Tarım ve Orman Bakanlığımızın kayıt/onay
numarası olmayan hiçbir gıda ürünü alınmamalıdır.
➢ Etiketsiz, küflenmiş, ambalajsız, gıdaya has olmayan kötü tat ve kokulu gıdalar ile son
tüketim tarihi/tavsiye edilen tüketim tarihi geçmiş ürünler alınmamalıdır.
➢ Açıkta satılan hiçbir ürün alınmamalıdır. Açıkta satılan her ürün mutlaka fizyolojik ve
mikrobiyolojik olarak riske davetiye çıkarmaktadır.
➢ Sokaklarda ve köşe başlarında seyyar araçlarla hangi koşullarda üretildiği belli
olmayan her türlü bulaşmaya açık şekilde satılan lokum, şekerleme, kuru yemiş, et, süt,
balık, tatlı, ekmek vb. gıda maddelerinin hiçbir surette satın alınmaması ve
tüketilmemesi halkımızın sağlığının korunması açısında büyük önem arz etmektedir.
➢ Ekmek üretimi ve satışı yapan işletmeciler, ekmekleri mutlaka kapalı dolaplarda
muhafaza etmelidir. Tüketici olarak ekmeklerimize kesinlikle eldivensiz
dokundurtmamalıyız.
➢ Bu süreçte mümkün oldukça uygun koşullarda kapalı ambalajlı ürünler alınmalı ve
mutlaka izlenebilirliği açısından ürünün etiket bilgilerini gösteren fatura işletmeciden
talep edilmelidir.
➢ Özellikle sebze ve meyveler tüketilmeden önce sirkeli/klorlu su veya temiz akar su
altında iyice yıkanmalıdır.
➢ Lokanta, restorant, cafe gibi toplu tüketim yerlerinde özellikle gıda ile temas eden
işletme çalışanlarının koruyucu önlem olarak eldiven, maske ve bone kullanma
hususlarına dikkat etmelidirler.
Vatandaşlarımızın her türlü ihbar, şikayet, soru ve sorunlarına ilişkin olarak
Tarım ve Orman Bakanlığımızın Alo 174 Gıda Hattı ile WhatsApp Hattına (0501
174 0 174 ) iletişim sağlayabilirler.