Günlük öğünler içerisinde en önemlisi sabah kahvaltısıdır. Çünkü sabah kahvaltısı günün ilk öğünüdür ve vücudun gün boyu ihtiyaç duyacağı besinleri almasına olanak sağlar. Bu nedenle kahvaltıda tüketilecek gıdaların, besin değeri yüksek gıdalar olmasına dikkat edilmelidir. Kahvaltı sadece bir öğün değil aynı zamanda her ülkenin, her milletin hatta her bölgenin kültüründen izler taşıdığını ifade eden İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim GÖRENTAŞ; "İpek Yolu Üzerinde Bir Lezzet Durağı Van ilimizin İpek yolu güzergâhında olması, kahvaltı geleneğinin oluşmasında rol oynamıştır. Van kahvaltı sofrasının öncelikli özelliği yiyeceklerin tamamen doğal ürünlerden oluşmasıdır. Kahvaltı sofrası; hakiki Van balı, yoğurt kaymağı, sütkaymağı, yayık tereyağı, cacık, otlu peynir, kavurmalı-sucuklu yumurta, murtuğa, kavut, gencirundan meydana gelir. Günümüzde Van'da 60'a yakın Van Kahvaltı Sofrası bulunmaktadır. Semaver Çayı Eşliğinde Doyumsuz Bir Sofra Kahvaltı malzemeleri özel yöntemlerle hazırlanan ve taş fırınlarda pişirilen lavaş ekmeği ve Van çöreği ile sunulur. Van kahvaltısının olmazsa olmazı taze demlenmiş nefis semaver çayıdır. Semaver çayının yanında yöredeki otlarla beslenen keçi ve koyun sütü de tercihler arasındadır. Van'a Has Kahvaltı Kültürü Van kahvaltı salonlarında, pastane ve lokanta ürünleri satılmaz. Hiçbir kahvaltı salonu menüsünde ve işletme şeklinde değişiklik yapmamıştır. Kahvaltı salonları genelde Van'ın ara sokaklarında bulunur. Gün ışığı ile açılır ve gün batarken kapanır. Van Kahvaltısında yaz aylarında menüye yoğurt, cacık, piyaz, kış aylarında ise bal-pekmez ve tahin ilave edilir. Van'ın Alamet-i Farikası Van'ın verimli topraklarında yetişen ürünlerin, bir lezzet çeşnisi haline dönüştüğü Van Kahvaltısı, bir alâmetifarika olarak dünya mutfağındaki özgün yerini almıştır." dedi.
İl Müdürü GÖRENTAŞ; "Van'da 1 Haziran 2014 tarihinde 51.793 kişinin katılımıyla düzenlenen kahvaltının, en kalabalık katılımlı kahvaltı olarak Guinness Rekorlar Kitabına kaydedilmesi üzerine Haziran ayının ilk Pazar gününün "Dünya Kahvaltı Günü" olarak ilan edilmesi amacıyla çalışmalar başlatılmıştır. Bilindiği üzere Van Kahvaltı Kültürü 2020 yılında ulusal envanterimize kaydedilmiş ve halen UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesine başvuru için sıra beklemektedir. Başta Van Yüzüncüyıl Üniversitesi ve Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı olmak üzere kurumlarımızın girişimleriyle Van Kahvaltısı, Van Otlu Peyniri, Van Kavut ve Van Gül Reçeli Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret alarak ilimizin de tanıtımına ciddi manada katkı sunmuştur. Ayrıca Tarım ve Orman Bakanımız Sn. Dr. Bekir PAKDEMİRLİ de ""Topraklarımızın eşsiz zenginliğiyle yoğrulan 'Van Kahvaltısı'nı şimdi dünyaya tanıtma zamanı. Van, sahip olduğu değerlerle bereket ve sıhhat merkezi olmayı sürdürecek, gastronomide global bir markaya dönüşme hedefiyle rehber olmaya devam edecektir." diyerek Bakanlık olarak bu konudaki hassasiyetlerini ifade etmişlerdir." İfadelerini kullandı.
"ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA) tarafından düzenlenen "Dünya Turnuvası" adlı çevrim içi fotoğraf yarışmasında, Astronot Kate Rubins tarafından çekilen Van Gölü fotoğrafı dünyada birinci seçilerek global hafızada Van'ımızın taze olarak durduğu bir dönemde tüm kurumlar olarak Van Kahvaltısını dünyaya tanıtmanın tam zamanı diyorum" dedi.