T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI

VAN BALI DÜNYANIN EN İYİ BALLARI ARASINDA YERİNİ ALDI

Yayın Tarihi : 24.05.2023

VAN ARICILIĞINA BÜYÜK DESTEK

          VAN BALI DÜNYANIN EN İYİ BALLARI ARASINDA YERİNİ ALDI

Balda Prolin Değerlerinin Ölçülmesi Ve Parametrelerin Tespiti Projesi (Van Balının Kimliğinin Çıkarılması)

Hangi balın hangi bölgeye ait olduğunu çıkartarak, kaliteli balın prolin değerleri ve parametreleriyle birlikte ortaya çıkarılması sağlanmıştır. Böylece Van balına ait kimliklendirme yapılmış olup, “Dünyanın En İyi ve Kaliteli Balları" arasındaki yerini almıştır.

             Prolin değeri günümüzde balın en önemli kalite ölçütleri arasında yer almaktadır. Balda bulunan az sayıdaki aminoasitlerden bir olan prolin taklit ve tağşiş uygulamalarında oldukça azalmaktadır. Buna bağlı olarak balın saflık göstergeleri arasında önemli bir yer tutan değer Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliğine göre en az 300 mg/kg olmalıdır. Bununla birlikte söz konusu değer üzerinde etkili faktörlerden biri de nektar kaynağıdır. Bu nedenle yüksek prolin içeri balın pazarlanabilirliğine ciddi katkı sağlamaktadır.

            Van Balının Prolin Değerleri Türkiye ortalamasının çok üstünde çıkmış olup, bir bölgemizden alınan bal numunesinin Prolin değeri 1.556 çıkmıştır. Diğer sonuçların değerlendirilmesi ile İlgili Tarım ve Orman Müdürlüğü, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Arıcılık Araştırma Merkezi ve Van Gıda Kontrol Laboratuvarı uzmanlarının katılımları ile bir toplantı yapılmış olup, çok daha kapsamlı bir incelemeler neticesinde Van Balının Kimliklendirilmesi Sonuç Bildirgesi yayımlanmış olup, bundan sonraki süreçlerde, akademik ve bilimsel çalışmalarda kullanılacaktır.

* İlimizdeki numune sonuçlarına göre en düşük: 312 prolin değeri, en yüksek ise:1556 prolin değerimiz çıkmıştır.  Bu çıkan prolin sonucu Dünya ve Türkiye ortalamasının çok çok üstündedir. Her balda 21 ayrı parametrelerde analizler yapılarak TÜRKAK akredite kuruluşu olan laboratuvarlarda analizler yapılmıştır.

Proje Bütçesi ile İlgili Detaylar: İki ayrı Projenin ilki 2022 Yılı Sonbahar döneminde 50 numune alınarak, İkincisi ise 2023 yılı İlkbahar döneminde yine 50 numune ve toplamda 100 arıcıdan alınan numuneler analize gönderilmiştir. Toplam Proje Maliyeti (1.Proje 472.000 TL+2. Proje 450.00) 922.000 TL harcanmıştır.Projenin Bütçesinin %100'ü Van Valiliği-Van Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılanmıştır.

Diğer Arıcılık Projemiz

Arılarda Varroa Parazitine Karşı Mücadele Projesi (Organik Solüsyon Uygulaması)

2022 Yılı geç sonbahar ve 2023 yılı erken ilkbahar dönemlerinde Organik Solüsyonlarla uygun zamanda ve uygun arılıklarda kullanmak üzere arıcılara verilmiş olup, Varroa Parazitine karşı 384 çiftçimize ait 30.000 arılı kovanda Sonbaharda ve 30.000 arılı kovanda ise erken ilkbaharda 2 (iki) dönemde toplamda 60.000 arılı kovana aynı zamanda, uygun oranda Organik Solüsyon kullandırmak.

Ayrıca Van İli ve İlçelerinde 2022 Yılı Sonbaharda ve 2023 yılı İlkbahar Arıcılık sezonunda dağıtılmak üzere arıcılığın yoğun yapıldığı yerlerde 400 adet Arıcımıza Arıcı Maskesi ve 400 adet Arıcı Eldiveni dağıtımları yapılmıştır.

2022 Yılı Sonbahar döneminde 970.000 TL harcama yapılmış olup, Projenin Bütçesinin %100'ü Van Valiliği-Van Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılanmıştır.