Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim GÖRENTAŞ ilimizde
meyve hasadı bugünlerde meyve üretimi
yapan çiftçileri hasat ve sonrası yapılması gerekenler konusunda uyardı.
Üretim sezonunun bitiyor olması sebebi ile
ilimiz meyve üreticilerinin ve ürün satıcılarının; hasat esnasında ve
sonrasında ürün kayıplarının en az düzeyde olması, uygun depo ve raf koşulları
ile meyve hastalık ve zararlılarının gelişmesi yayılmasının önüne geçilerek
kontrol altında tutulması amacıyla hasat sırasında ve hasattan sonra yapmaları
gereken iş ve işlemlere dikkatlerini çekmek amacıyla bazı açıklamalarda
bulundu.
İlimizde ekonomik önemde yetiştiriciliği
yapılan elma, armut ve ayva meyvesindeki
bir çok hastalık, meyvelerin depolanmaya alınmasında ve meyvelerde hasat
esnasında oluşan yaralanmalar ile lezyon gelişmesine devam ettiğinden, üründe
depo kayıplarına sebep olmakta böylece meyvelerin pazar değeri düşmekte ve
ekonomik kayıplara neden olmaktadır.
Elma, armut ve ayvada rastlanan depo
hastalıkları; bahçelerde, paketleme evlerinde ve depolarda görülebilir. Bu
hastalık etmenlerinden bazıları da spor ile yayılmaktadırlar. Hastalık
etmenleri, hasat öncesinde veya hasat sırasında oluşan yaralardan meyveye girer
ve enfeksiyonu gerçekleştirirler. Özellikle hasat sırasındaki yaralanmalar bu
hastalıkların depoya kadar taşınmasına neden olmaktadır. Bu nedenle hasat
esnasında veya taşıma depolama işlemleri yapılırken meyvelerin yaralanmamasına
azami önem gösterilmelidir. Depolama sırasında hasta meyvelerle sağlam
meyvelerin teması sonucu hastalıklar hızla yayılabilmektedir.
İl Müdürü GÖRENTAŞ depolama öncesi
yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:
Hasattan önce, diğer hastalık ve
zararlılara karşı iyi bir mücadele yapılmalı, hastalıklı dal ve sürgünler
zamanında budanmalıdır.
Hasat esnasında meyveler yaralanmamalı,
yere düşenler alınmamalıdır. Yağışlı günlerde ve sabah erken saatlerde hasat
yapılmamalıdır.
Meyveler ambalaj kaplarına düzgün
sıralanmalı; taşıma, yükleme ve boşaltma sırasında herhangi bir yaralanmaya
neden olunmamalıdır.
Depolar kullanılmadan önce temizlenmeli ve
ilaçlanmalıdır.
Paketleme evlerine gelen meyveler kontrol
edilmeli, çürük olanlar ayrılmalı ve ortamdan uzaklaştırılmalıdır.
Elma, armut ve ayva meyveleri uygun nem ve
sıcaklık koşullarında muhafaza edilmelidir.
İkincil bulaşmaları en aza indirmek için,
paketleme evleri günlük olarak kontrol edilmeli ve çürüyen meyveler
alınmalıdır.
Ayrıca; ilimizde yetiştiriciliği yapılan
meyvelerde zarar yapan hastalık ve zararlılardan; Elma İç kurdu (Cydia
pomonella), Elma Karalekesi (Venturia inaequalis), Elma küllemesi (Podosphaera
leucotricha), Elma meyve çürüklüğü (Alternaria alternata) çürükçül dönemlerini
sonbaharda dökülen yapraklarda, kuruyan dallarda geçirmektedir. Bu vesile ile
bahçe temizliği yapılarak kuruyan ya da hastalık veya zararlı ile bulaşık
dallar budanmalı, dökülen yapraklar toplanmalı ve yakılmalılar.
Meyve ağaçlarında, sorun olan yaprak
bitleri (Aphis spp.) eylül ve ekim aylarında tekrar faaliyete başladıklarından,
ekim ve kasım aylarında yumurtalarını yıllık sürgünlerin uç kısmına
bırakmaktadırlar. Bir sonraki üretim sezonunda, popülasyonlarını düşürmek ve
zararlarını önlemek amacı ile son ilaçlamalarını ekim ortasına kadar yapmalıdırlar.
Meyve kabuklu bitlerine karşı da bahçelerde bulaşık dallar budanmalı ve kışlık
mineral yağlarla kış ilaçlamalarını kasım ayının ilk haftasına kadar
yapmalılar.