T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

20 MAYIS DÜNYA ARI GÜNÜ ETKİNLİĞİ DÜZENLENDİ

Yayın Tarihi : 20.05.2022

Bu yıl BM Tarım ve Gıda Örgütü (FAO), Dünya Arı Günü'nü "Sen de katıl: Arıların ve arıcılık sistemlerinin çeşitliliğini kutlamak" teması altında kutlayacak.

Ekosistemin belki de en önemli canlıları, dünyanın kadim emekçileri olan arılar, milyonlarca yıldır yeryüzündeler. Çiçekten çiçeğe konarken taşıdıkları polenler ile yaşamımız için gerekli sayısız farklı bitki türünün döllenmesini, onların çoğalmasını sağlıyorlar. Gıdalarımızın en az yüzde 33'ü arıların tozlaşma işlemi sayesinde elde ediliyor. Çiçekli bitkilerin ve ağaçların yüzde 80'i arıların taşıdığı polenler sayesinde çoğalıyor. Ve arılar bunu yaparlarken muhtemelen insanoğlunun tanıdığı ilk tatlı olan balı üretiyorlar. Peki, bal, ne zamandan beri insanoğlunun vazgeçilmezleri arasında.

 

"Bal, gençlik, mutluluk, ölümsüzlük iksiri gibi kabul edilen değerli bir besin. Yararlarının başında antimikrobiyal ve antifungal (mantar enfeksiyonlarına karşı) özellikleri geliyor. Bu sayede yaraların iyileşmesine, bakteri ve mantar gelişiminin önlenmesine katkı sağlıyor, bağışıklık sistemini kuvvetlendiriyor. Ve güzel olan bir diğer yönü asla bozulmuyor, kokmuyor; yeter ki nem, ışık olmasın. Balın iki düşmanı var: Işık ve nem. Ağzını kapatıp karanlık bir yere koyduğumuz sürece istediğimiz kadar saklayabiliyoruz; açtıktan sonra yeniden iyice kapatmak koşuluyla.

20 Mayıs Dünya Arı Günü kapsamında; İl Müdürlüğümüzce Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinde bir etkinlik düzenlenmiş olup; etkinliğe Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dr.Öğr.Üyesi Sayın Cengiz ERKAN İl Müdür Yardımcımız Sayın Neşe UĞURLUER ÇABUKER, Hayvan Sağlığı Şube Müdürü Mutlu ŞENBABA, İl Sistem Sorumlusu Ziraat Mühendisi Tahir KEÇECİ, Veteriner Hekimler ve Üniversite öğrencileri katıldı.

            Etkinlikte arıcılığın dünyada ve ülkemizdeki önemi ve olmazsa olmaz ürünlerin başında arı ürünlerinin geldiği vurgulandı.