Ülkemizde 2006 yılında yürürlüğe konan ve yüz yüze, birebir eğitimi esas alan, geleneksel tarımsal üretimden entansif üretime geçişte çiftçinin uzman nezaretinde uygulamalı ve görsel uygulamasını esas alan ve bu şekilde çiftçide özgüven ve kabuğunu kırma yetisini geliştiren bu uygulama İlimizde 2011 yılında ilk kez uygulanmaya başlanmıştır.
Bu gün 24 kişi ve kuruluş ile İlimiz Türkiye'de en fazla hizmet sunulan 2. İl konumuna yükselmiştir. TYDD kişi kuruluşlarında tarımsal yayım ve danışmanlık hizmeti sunan 4 Veteriner Hekim 68 Mühendis ve 55 Tekniker-Teknisyen olmak üzere toplam 127 Tekniker-Teknisyen görev yapmaktadır.
İlimizdeki çiftçilerin üretimde geleneksel yetiştiricilikten vaz geçilmesi, tarımsal üretimde kalite ve verim artışının sağlanması ve modern tarım uygulamalarının benimsenmesi için Bakanlığımızın eğitim ve yayıma verdiği önemi ortaya koymaktadır. Bu kapsamda Gürpınar ilçemizde tarımsal yayım ve danışmanlık hizmeti sunan bazı kişi ve kuruluşların organizesi ile 10.12.2015 tarihinde Brucella konulu uzman katılımlı toplantı düzenlenmiştir. Toplantıya Veteriner Fakültesi İç Hastalıklar Anabilim Dalından Doç.Dr. Cumali ÖZKAN, Kurumumuzu temsilen Gürpınar İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Faruk SÖNMEZ ve TYDD birim personelleri, kişi/kuruluş teknik personelleri ve TYDD kapsamında hizmet alan çiftçiler katılım sağlamıştır. Gürpınar İlçesinde koyun sayısının fazla olması nedeniyle brucella hastalık riskinin yaygın olduğu, hastalık ile ilgili koruma, mücadele yöntemleri ve aşılamanın önemi hakkında Doç.Dr. Cumali ÖZKAN tarafından işletmeler bilgilendirilmiştir. Gürpınar İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Faruk SÖNMEZ ise Tarımsal yayım ve danışmanlık hizmetlerinin etkinleştirilmesi için TYDD nin önemi hakkında işletmelere bilgilendirmeler yapmıştır.