Van'da Aspir Ekimine Başlandı
29 Nisan 2014 11:55 Haberler »Yerel »Haber [5962953] AA
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nca yağ bitkileri açığını kapatmak için desteklenen aspir ekimine Van'da başlandı YYÜ Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Tunçtürk: "Türkiye dışarıya en çok petrol ve yağ bitkileri için döviz ödüyor.
NECAT HASAR - Gıda, Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı'nca yağ bitkileri açığını kapatmak için desteklenen aspir ekimine Van'da başlandı.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Fevzi Altuner, sözleşmeli çiftçilere ait tarım alanlarında, kurumun desteğiyle gerçekleştirilen ekim çalışmalarını inceledi.
Altuner, AA muhabirine, Van'da ilk kez aspir ekim çalışması başlatıldığını, olumlu sonuç alınması halinde çiftçilerle sözleşme imzalanacağını söyledi.
Aspir bitkisinin bölge açısından önemli olduğunu vurgulayan Altuner, şöyle konuştu:
"Aspirden elde edilen sıvı yağın kalitesi, zeytinyağına yakın. Bu sebeple çiftçimizin nadasa bıraktığı alanlara aspir ekmesini destekliyoruz. Böylece, nadasa bırakılan tarım alanları ekonomiye kazandırılacak ve çiftçinin gelir düzeyi arttırılacaktır. Endüstriyel bitkilerden olan aspirin yağ oranı yüzde 40 civarında. Bakanlığımız yağ ithalatını düşürmek ve ülke çapında aspir ekimini yaygınlaştırmak için Enerji Bakanlığı ile protokol imzaladı. Bu çerçevede aspir üreten üreticinin, elde ettiği ürün sözleşme gereği alım imkanı bulabilecek."
Gıda, Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı ile Enerji Bakanlığı'nın imzaladığı protokolle Türkiye'nin petrol ve yağ ithalatının azaltılmasının hedeflendiğini ifade eden Altuner, aspir ekiminin yaygınlaştırılmasının ülke ve bölge ekonomisine büyük katkı sağlayacağını kaydetti.
Aspir tohumundan elde edilen yağın Omega 6 ve zeytin yağı kalitesine eşdeğer olduğunu ve bu açıdan beslenme için önem taşıdığını belirten Altuner, Van'da ürünün ekiminin yaygınlaşmasını amaçladıklarını söyledi.
Aspirden elde edilen maddenin dizel yakıtlara katkı olarak konulabildiğini aktaran Altuner, bunun çevreye dost bir yakıt olduğunu savundu.
YYÜ Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Murat Tunçtürk ise 19 yıldır bölge tarımının kalkınması için çaba harcadıklarını ve özellikle endüstriyel bitkiler üzerine araştırma yaptıklarını bildirdi.
Bölgede çiftçinin daha çok buğday, arpa, şeker pancarı, yonca ve korunga ektiğini anımsatan Tunçtürk, şöyle konuştu:
"Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve YYÜ olarak geçen yıl aspir bitkisinin bölgede ekilebileceğine yönelik çalışmalarımız oldu. Bu çalışmalar sonuç vermeye başladı. Son yıllarda Türkiye dışarıya en çok petrol ve yağ bitkileri için döviz ödüyor. Yıllık 3 milyon dolarlık bir dış ithalatımız var. Aspirin ekimi bu ithalatın azaltılabilmesi için önemli."
"Aspir çiftçi için yeni bir gelir kaynağı olacak"
Bölgede aspir ekiminin yaygınlaşmasıyla bölge ekonomisinin büyüyeceğine inandıklarının altını çizen Tunçtürk, üniversite olarak, bölgede yapılacak ekim ve hasat çalışmalarıyla birebir ilgileneceklerini ifade etti.
Aspirin bölge çiftçisi için umut ışığı olabileceğini anlatan Tunçtürk, şunları dile getirdi:
"Bölgedeki çiftçileri eleştiriyorum. Çiftçiler arazilerinin efendileri değildir. Bölgede 100 dönümlük arazisi olan çiftçi, arazisini değerlendirmek yerine batıda inşaat işlerinde çalışıyor. Oysa desteklemelerden yararlanarak arazilerini değerlendirebilirler. Çiftçilerimiz alternatif bitkileri ekerek artı gelir elde edebilir."
Çiftçi Münir Karaman da aspir bitkisini duyduklarını ve ekmek için girişimde bulunduklarını belirterek, fakat satışı konusunda tereddüt yaşadıkları söyledi. - Van