UŞKUN
Bahar aylarında yetişen, rakım farkına göre olgunlaşan uşkun (dağ muzu), besin değeri çok yüksek olan ve bazı hastalıklara da iyi geldiği yöre halkı tarafından belirtilen mayhoş bir bitkidir. Uşkun kaya diplerinde, taşların arasında yetişmektedir. Bölgemizde ve yakın coğrafyasında yabani olarak yetişen uşkun çeşitli isimlerle anılmaktadır. Işkın, uşkun, uçkun ve yerel dilde de revas olarak adlandırılmaktadır.
Nisan yağmurlarının bereketiyle kocaman yaprakları arasında bitki veren uşkun, gövde kısmı taze iken dış kabuğu muz gibi soyularak iç kısmı yenilmektedir. Bahar aylarında çok yaygın bir şekilde tüketilmektedir. Uşkun C vitamini ve mineral bakımından oldukça zengin bir bitkidir. Fazla tüketilmesi halinde dahi şişkinlik hariç herhangi bir yan etkisi görülmemektedir. Bu açıdan halkımız tarafından şifalı bitki olarak bilinmektedir. Kökü ve sürgünlerinin beslenmede önemli yer tuttuğu, mide ve böbrek rahatsızlıklarına iyi geldiği ve özellikle sindirimi kolaylaştırıcı olduğu bilinmektedir. Yöre halkı tarafından sürgünleri kaynatılarak suyu kan şekerini düşürmek maksadıyla içilmektedir. Ayrıca iştah açtığı, vücudu kuvvetlendirdiği ve direnç kazandırdığı söylenilmektedir.
Damak tadı ekşimsi olan, bin bir çeşit bitkiyle beraber kocaman yaprakları arasında yetişen uşkunun erozyonu önleyen özelliği de bulunmaktadır. Bu sebeple; bilimsel olarak araştırılması, mineral değerinin tespit edilmesi, mutlaka gelecek nesillere ulaştırması gerektiğini düşünmekteyiz. Uşkun aynı zamanda yöre halkının bir kısmı için geçim kaynağıdır. Ortalama 2,5-3 ay kadar varlığını devam ettiren uşkun mevsiminde çok rağbet görmekte olup destesi 1-5 arası TL' ye satılmaktadır. Uşkun bitkisinin mutlaka koruma altına alınması ve bahçe ziraatına kazandırılması hususunda mutlaka teşvik edilmeledir. Uşkunun tanıtımını iyi yaparak, koruyarak ve çoğaltarak hem halkımızın işsizliğine mevsimsel bir çözüm ve gelir kaynağı oluşturmayı, hem de yurdumuzun diğer yörelerine ve yurt dışına ihraç ederek ülke ekonomisine de katkıda bulunmayı sağlayabiliriz.