Adını üzerindeki benek ve şekillerden alan; dağalası, dağ alabalığı olarak da bilinen kırmızı benekli alabalık nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya. Anadolu'ya özgü endemik bir tür olan kırmızı benekli alabalıklar, içme suyu kalitesindeki soğuk sularda yaşıyor. Doğu Karadeniz, Doğu Anadolu, Marmara Bölgesi ve Abant Gölü gibi ülkemizin farklı bölgelerinde 6 türü bulunuyor.
Kırmızı Benekli Alabalığın Fiziksel Özellikleri
Kırmızı benekli alabalığın vücudu mekik şeklindedir ve yanlardan hafif basıktır. Yan tarafında ve sırt bölgesinde kırmızı benekler vardır. Üzeri küçük pullarla kaplıdır. Rengi, bazı bölgelerde açık kahverengi, yan çizgisine doğru daha açık tondadır. Karın bölgesi sarımtırak beyazdır. Operkulum üzerindeki büyük siyah benek ayırıcıdır. Kahverengi ve turuncu renkte olan yüzgeçlerinin üzerinde de kırmızı benekler bulunmaktadır.40 cm uzunluğa ve 3 kg ağırlığa ulaşabildiği bilinmektedir.
Salmonidae familyasına ait birt tür olan kırmızı benekli alabalığın bilimsel sınıflamadaki adı Salmo spp.' dır. Bu balıklar, suyun kaynak kısımlarında yaşar, orada beslenir, orada yumurtlarlar. Yaşadıkları su denizle bağlantılıysa, denizde olgunlaşır, yumurtlamak için tekrar doğdukları sulara geri dönerler.